Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Проклятието
2. Манипулацията
3. Вицове за психолози, психоаналитици и психиатри
4. Секс и сексуални табута
5. Секс и сексуални табута - Продължение
6. Мисли, максими и афоризми
7. Вариации върху добре позната тема...
8. Вариации върху добре позната тема... Продължение
9. Вариации върху добре позната тема... Край
10. За прошката
11. За истината... и гледните точки
12. Психиатрия и психология
13. Да избягаш от себе си?
14. Фрагмент от Теория за изневярата
15. Да живееш с работохолик
16. Чувстваш ли се манипулиран?
17. Чувстваш ли се манипулиран? Методи за защита
18. Страхуваш ли се от самотата?
19. Да се лъжем, че не лъжем
20. За теб, Феникс
21. За жените, мъжете и еманципацията
22. С какво мислят мъжете
23. Смъртоносна ли е депресията?
24. Егоист или егоцентрик
25. Мога ли да ти се доверя?
26. Как любовта се превръща в омраза
27. Паралелни светове
28. Защо любовта умира
29. Пасивната агресия
30. Болка
Постинг
05.02.2010 00:14 - Интуицията - магия или реалност
Автор: dobromirdimitrov Категория: Тя и той   
Прочетен: 50808 Коментари: 82 Гласове:
32

Последна промяна: 22.02.2010 17:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
„Когато слепец води слепци и Господ да слезе, не ще ги спаси...” The Rat   ИНТУИЦИЯТА
МАГИЯ ИЛИ РЕАЛНОСТ

 image    

Защо се доверяваме на хора, които не познаваме? Как успяваме да действаме правилно в ситуации, в които ни хващат видимо неподготвени или пък с дефицит от информация?...

И откога по дяволите съм почнал да звуча като Discovery channel?...

На първите два въпроса ще се опитам да отговоря, а що се отнася до третия ще се консултирам с терапевта си.

... ... ...

Съществуват две основни групи фактори, мотивиращи вземането на решения, които определят битието ни: вътрешни и външни. Изброяването и дефинирането им би било интересна, но и главоболна задача, която определено не следва да е предмет на настоящата тема. Това, което е необходимо да се отбележи е, че двете групи са в строго индивидуално, непрекъснато и изключително сложно за проследяване взаимодействие, регулиращо и обуславящо прагматичността на взетите решения. Обединяващият критерий е крехкият баланс между субективното светоусещане и количественото измерение на отговорността, която се поема с всяко решение. Интуицията, като важен елемент от този баланс, принадлежи към групата на вътрешните фактори и представлява уникален компромис между логиката и изискванията на вътрешния ни свят и обективната реалност.

Според общоприетото схващане интуицията се определя като усет, догадка, проницателност или прозрение. В идеалистическата философия, чиито първичен продукт е това понятие, се приема като феномен на „непосредно достигане на истината без помощта на научния опит и логическите умозаключения”. Всичко това е донякъде вярно, но и съвсем непълно. А когато анализът на каквото и да е не изчерпва явлението в цялостната му същност, той освен, че е непълен е и по същество неверен. Затова от общоприетите и философските схващания ще се прехвърлим на полето на психологията, която приема интуицията като ментален процес на “...достигане до изводи въз основа на малко информация, които обикновено се правят на базата на значително повече информация...”.

Тъй като научните разработки в тази област са сравнително нови, психологичният механизъм на интуицията все още е слабо изучен, но наличните експериментални данни позволяват заключението, че в основата му лежи способността на индивида да възприема и преработва както ограниченото количество съзнателна информация от външния и вътрешен свят, така и вероятно неограничено количество несъзнателна информация. Като резултат от преработването на общото множество съзнателна и несъзнателна информация при определени условия става възможно индивидът да произвежда на съзнателно ниво, така наречените интуитивни заключения и да взема съответните интуитивни решения. Тъй като в повечето случаи съотношението на обема съзнавана – несъзнавана информация е в драстична полза на несъзнаваната, то действията мотивирани интуитивно изглеждат понякога твърде загадъчни и базирани на информация, която не би трябвало да притежаваме.

Проблемът произтича от факта, че на нас като мислещи, рационални същества ни е изключително трудно да осмислим факта и същността на понятието несъзнавано. За да не се задълбавам в топичната структура на психиката и теоретичните дебри на психоанализата, ще дефинирам несъзнаваното ненаучно. Несъзнавани емоции, чувства, мисли, информационни масиви и всякакви други психични конструкти ще рече, че това са данни, с които разполагаме де факто, но които вероятно никога няма да станат достояние на съзнателната част от личността ни. Т.е., ние никога не ще разберем, че разполагаме с тези данни. Звучи странно, но е факт: знаем купища неща, които не знаем, че знаем.

По тази (а и по някои други) причини, често се наблюдава погрешно поставяне на знак за равенство между интуиция и инстинкт. Подобно смесване на двете явления не е добра идея, тъй като създава допълнителен хаос в и без това усложненото ни отношение към действителността. Инстинктът (нагонът) е еволюционно обусловен и действа като генетично заложен „софтуер”, който се задейства при нужда. Инстинктът НЕ Е свързан по никакъв начин с личният опит, макар че някои инстинктивни модели на поведение „... могат да се появяват в контекста на ученето, а ученето може да се осъществява във връзка с тях.”[1] Нещо повече, инстинктивното поведение, много често се противопоставя на интуитивното. Интуицията също се задейства при нужда, но тя е по-скоро програма създадена на базата на личното ни битие, определено от културологичната ни среда. Т.е., при нея се наблюдава силно влияние на социални фактори. Интуицията ползва ресурси от инстинкта, но по същество е независим собствен „софтуер”. В интуицията няма нищо мистично или неподлежащо на атомизиране. С изключение, разбира се, на точния (в абсолютния смисъл на думата) механизъм, по който генерира решения, както споменах по-горе. Подложени на реверсивен анализ в психоаналитичен ракурс, несъзнаваните интуитивни мотиви могат да бъдат достигнати и осъзнати. Както и информационният масив, който ги определя. Това, разбира се е възможно само с помощта на съответните специалисти.

Друг съществен фактор, който така да се каже, отхвърля хипотезата за наличие на магия или помощ свише при вземането на интуитивни решения е твърде големият брой интуитивни действия, които предприема всеки от нас ежедневно. На практика всички решения, които вземаме при дефицит от време и, които обикновено излизат извън рамките на рутината, могат да бъдат определени като интуитивни. Интуитивно се доверяваме или не, интуитивно харесваме или не, интуитивно приемаме или отхвърляме предложение, което нямаме време или информационна възможност да обмислим. Интуитивно разчитаме при контакт езика на тялото, мимиката и информацията „излъчваща се” от очите на събеседника си. Изобщо интуицията ни обслужва почти ежеминутно.

Интуитивните решения не са нито по-верни, нито по-грешни от всички останали решения, които вземаме. Няма и как да бъде другояче – източникът им е един и същ – собствената ни личност, контролирана от собственият ни мозък. Понякога обаче, интуитивните решения са много по-добрият избор за нас в дългосрочен план. Особено онази специфична категория решения, които се раждат сутрин след сън. За тях си имаме и поговорка „Утрото е по-мъдро от вечерта.”, която не означава, че ще седим цяла нощ, бистрейки даден казус и на сутринта ще сме произвели по-доброто решение, защото обикновено е предшествана от репликата „Легни и се наспи. Утрото е по-мъдро от вечерта.” Поговорката идва да покаже, че всичко онова, което не сме успели да измислим в будно състояние, мозъкът ни обработва в спящо и на сутринта просто подава готовия резултат... чисто интуитивно и импулсивно, сякаш появил се отникъде. Причината отново е съвсем прозаична и лесно обяснима: в будно (съзнателно) състояние в мозъка непрекъснато постъпва голям обем информация от сетивните системи, което съкращава една значителна част от ресурса му за обработване на информация, докато в спящо състояние сетивата освобождават ресурси, които обработват, за сметка на ресурсите, които приемат информация.

Един от другите митове свързани с интуицията е за съществуването на ясно изразена полова диференциация. Общоприетото схващане за в пъти по-силната женска интуиция се дължи, както отчасти на погрешно интерпретирани корелационни връзки, така и на дълбокото непознаване на действителната същност на феномена. В известен смисъл интуицията при жените наистина е развита по-силно. Но това се дължи на социалните елементи, които я обуславят, а не на генетични предпоставки. Просто жените са по-склонни да правят заключения основани на липсваща или ограничена по обем обективна информация, като част от адаптивния механизъм за оцеляване, който компенсира липсата на физическа сила. В съвременното общество, в което физическата сила започва да играе все по-малка роля, тази разлика започва да се заличава, като част от процеса на психично феминизиране при мъжете и психична вирилизация при жените. Това пренесено в реалността би следвало да означава, че интуицията се засилва при мъжете и отслабва при жените, като хипотетично процесът би трябвало да тече, докато стойностите се изравнят.

Хм..., както е казал Забравих Кой Беше: „Човек, когато печели не знае какво губи и когато губи, не знае какво печели.”.

Ами общо взето това е. Какво да ви кажа повече? Слушайте интуицията си. Не я пренебрегвайте. Това е вътрешният ви глас, който тихо шепне какво е по-доброто за вас. Лично аз смятам, че при повечето хора той е по-истинен от всяко съзнателно заключение, което биха направили. И смятам, че всеки, който не го чуе се самоосъжда.

 


image

  [1]„Енциклопедия Психология”, изд. „Наука и изкуство”, София, 1998 г.



Гласувай:
32



1. nicodima - Мъдрост ли е интуицията? Може би...
05.02.2010 08:47
Неслучайно наричат интуицията неосъзната мъдрост...
Лично аз съм се чудила понякога какви са били мотивите да взема едно или друго решение и много рядко съм стигала до конкретен отговор. Става въпрос за не толкова съдбовни решения, а за ежедневни, свързани с бит, общуване, образование... Обикновено житейските избори правим след дълго и в повечето случаи безплодно умуване и често се противопоставяме на интуитивните решения, точно защото не намираме конкретно обяснение защо искаме да постъпим по този начин
цитирай
2. tanelia - Светло утро на всички....
05.02.2010 08:49
...притежаващи и непритежаващи усещането, че вземат вярното за себе си решение :)
цитирай
3. dobromirdimitrov - 1. nicodima - Мъдрост ли е интуицията? Може би...
05.02.2010 08:57
Трудно може да се определи дали едно ежедневно решение, няма да се окаже съдбовно.
цитирай
4. diamantsredstaklata - Този пост е сякаш писан за мен. :)...
05.02.2010 10:45
Този пост е сякаш писан за мен.:)
Много трудно вземам важни решения! Страхът от грешка, подтиска разделянето на мислите на интуитивни, породени от страх /чувства/ и логическите.
Когато се намеси емоцията не можеш да си сигурен, че ще различиш интуитивното усещане от мислите, породени от страха да вземеш правилното решение- т.е. от мислите на Егото..
А това, което съм забелязала при мен- Винаги съм знаела правилното решение, но доверявайки се на логиката, съм го пренебрегнала. Интуитивното усещане е тихо и ненатрапчиво. Като истината.
Появява се в миг и изчезва.
Не е логична в повечето случаи. И може изобщо ума да не и обърне внимание.
След време обаче, ако не си се доверил на тази мисъл, преминала за миг през ума ти, се оказва вярна и всеки път си казвам- Трябва да се доверя следващия път, колкото и абсурдно да е!
Но като дойде следващия път- Страхът да не сбъркаш се намесва и все търсим логика, основана на факти....
цитирай
5. irka66 - Интуицията може да се развива,
05.02.2010 10:49
което е достижимо едва когато развием духовната си същност до - нива, които ще позволят да се опознаем по - добре!
цитирай
6. diamantsredstaklata - Има и още нещо- не само логиката п...
05.02.2010 10:51
Има и още нещо- не само логиката пречи да се доверим на интуицията за вярното решение, а и силните ни желания за нещо, което може впоследствие да се окаже не добро за нас....
цитирай
7. dobromirdimitrov - 4. basta - не разбрах защо интуицията е ...
05.02.2010 10:52
Не е лесно за се защити позицията, че разумът взема обективни решения на базата на обективна информация.
цитирай
8. dobromirdimitrov - 5. diamantsredstaklata - Този пост е сякаш писан за мен. :)...
05.02.2010 10:54
Логиката е твърде хлъзгава територия. А "фактите" се интерпретират според актуалната задача, а не според обективното им присъствие в реалността.
цитирай
9. dobromirdimitrov - 6. irka66 - Интуицията може да се развива,
05.02.2010 10:54
Да, интуицията може да се развива.
цитирай
10. dobromirdimitrov - 7. diamantsredstaklata - Има и още нещо- не само логиката п...
05.02.2010 10:55
Предсказателните ни способности... :)
цитирай
11. pumona - Хм..., както е казал Забравих Кой Беше:
05.02.2010 10:58
Хм..., както е казал Забравих Кой Беше: „Човек, когато печели не знае какво губи и когато губи, не знае какво печели.” -сентецията е на Веса Паспалеева
Често слушам интуицията си. Често дори не съзнавам,това.
Благодаря ти Добромир Димитров!
цитирай
12. diamantsredstaklata - Логиката е твърде хлъзгава тери...
05.02.2010 11:01
dobromirdimitrov написа:
Логиката е твърде хлъзгава територия. А "фактите" се интерпретират според актуалната задача, а не според обективното им присъствие в реалността.


Да. Умът прави много умела и подсъзнателна диференциация на фактите- кое е важно и кое -не, според това, какви са ни желанията и страховете. И пак стигаме до суфистите- в подкрепа на едно твърдение и противоположното му винаги ще се намират равни по сила и брой доказателства: )


ПП- Но знанието за това, не ни помага да вземем правилното решение....
цитирай
13. dobromirdimitrov - 12. pumona - Хм..., както е казал Забравих Кой Беше:
05.02.2010 11:12
Благодаря :) За съжаление не мога да редактирам текста, тъй като това ни е забранено от собствениците на Блог.бг. След време вероятно няма и да искам да пиша тук, защото подобни забрани ми причиняват неприятни усещания.
цитирай
14. dobromirdimitrov - 13. diamantsredstaklata - Логиката е твърде хлъзгава тери...
05.02.2010 11:14
Възможно е, но това не са реални доказателства, а фриволни интерпретации на факти, които могат да баламосат само илитерати.
цитирай
15. dobromirdimitrov - 17. basta - а на въпроса ми за интуицията като ...
05.02.2010 11:40
Не знам как да ти го обясня. Това би могло да се разбере само, ако притежаваш психоаналитична подготовка. Много мислих дали да го оставя и в крайна сметка май сбърках :)
цитирай
16. miaa - Здравей, Dobromirdimitrov!
05.02.2010 12:53
А аз съвсем спонтанно ще ти отговоря..Като всеки обикновен човек,който нищо не разбира от психология:)))))Когато много" умувам "и следвам разумът си т.е взимам разумни решения..по- често греша...Явно те не са реални, нямат нищо общо с действителността, със света, в който живея..Лоши възприятия имам..Много жалко, но тогава съм правила най- големите грешки в живота си.
А интуицията почти не ме е подвеждала..Винаги първото интуитивно решение, което взимам е правилно, животът ми става по- добър и по- пълноценен..Женска ли е тази интуиция , не знам! Може и глупаво да прозвучи, но това са факти от моя живот.
цитирай
17. dobromirdimitrov - 19. basta - психоаналитична подготовка? ...
05.02.2010 14:52
Е, във всеки случай няма да те заболи, ако опиташ :)
цитирай
18. dobromirdimitrov - 20. miaa - Здравей, Dobromirdimitrov!
05.02.2010 14:54
Разумните решения често са като истина в Зала на смеха.
цитирай
19. compassion - За да разбереш интуицията ти трябва
05.02.2010 14:57
не психоаналитична подготовка, а духовна (спиритуална) подготовка. Растежът на интуицията е успореден на растежа на съзнанието от егоцентрично през социоцентрично към светоцентрично. Това е процес на вътрешна трансформация и достигане на глобално духовно съзнание.
цитирай
20. dobromirdimitrov - 23. compassion - За да разбереш интуицията ти трябва
05.02.2010 16:22
Никъде не се твърди, че за да разбереш интуицията е необходима психоаналитична подготовка.
цитирай
21. lubopitstvo - Да разбирам ли,
05.02.2010 16:42
че колкото по-малко му мисля, толкова по-верни решения ще вземам?
Или пък - нека мисля за различни неща, изградените нови мозъчни връзки ще стоят готови и несъзнавани някъде в моето физическо "аз", готови да изскочат в нужния момент и да помогнат?
А когато срещнам някого и не изпитаме абсолютно нищо към него - нито симпатия, нито антипатия, а празно поле, това пък какво означава?
И други въпроси имам, но не се сещам в момента.
цитирай
22. mikino - ми може би...не знам...
05.02.2010 16:44
Мисля, че е по-добре, да се довериш на интуицията си! Това е първата индикация на човешкия мозък, за събития и хора. В мозъка ни са закодирани огромен обем от инфо и способности, който 90% от хората не ползват и дори не подозират за тях. Интуицията е едно от тези неща, които малко хора се стараят да развиват. От личен опит съм се убедила, че доверявайки се на интуицията си, съм направила правилният избор.
Не бих казала, че е "чувство", даже не мога и да го определя, защото каквато и дума да използвам, няма да бъде точната.
Много пъти, колкото повече се замисля човек, взима грешни решения. Това може би е в следствие на предразсъдъци, страх или нещо друго.
Не случайно, тези, които "виждат бъдещето", го правят съвсем непринудено, без да се хвърлят в подготовка. И това, което казват е истина. Те се осланят на първичната информация - това което силно се доближава до интуицията: първичната информация за даден човек например - импулсите, които долавяме при първа среща - дали са положителни или не; наречете ги ако искате трептения на аурата или вълни, но те са най-истински. Ето това оправдава и факта, защо не можем да определим човек от снимка, а на живо - защото той излъчва енергия, която можем да усетим само при реален досег.
Защо понякога се спираме да правим нещо, само заради усещането, че не е редно - защото човек е способен да "вижда" /по-скоро да усеща/ бъдещи моменти, които носят в себе си отрицателен заряд...Боже, стига съм писала... Някой ден ще поразсъждавам в блога си на тази тема... Хубава петъчна вечер на всички!
цитирай
23. анонимен - така е
05.02.2010 16:50
интуицията никак не е вятър работа
открива безпогрешно локвите и плаващите пясъци

поздрави,
потребителскоиме
цитирай
24. vselena777 - потребителю, не само тях
05.02.2010 17:10
У някои това вътрешно чувство е силно засилено и вярно...
цитирай
25. dobromirdimitrov - 26. lubopitstvo - Да разбирам ли,
05.02.2010 17:36
На първият въпрос - не.
На вторият - връзките са в психическото Аз и при подходящи условия се активират.
На третият - най-вероятно означава, че или не си на режим приемане, или до този момент не си срещала човек с подобни характеристики.
P.S. Радвам се да те видя отново :)
цитирай
26. dobromirdimitrov - 27. mikino - ми може би...не знам...
05.02.2010 17:37
Правилната дума е Интуиция :)
цитирай
27. dobromirdimitrov - 28. анонимен - така е
05.02.2010 17:37
Само дето не тръби на висок глас за откритията си :)
цитирай
28. vselena777 - а защо
05.02.2010 17:43
някои хора не вярват във въпросната интуиция, че съществува..и защо при някои я има , в други не....:)))
цитирай
29. анонимен - спорно е да се каже
05.02.2010 17:50
dobromirdimitrov написа:
Само дето не тръби на висок глас за откритията си :)


дали тя не тръби, или ние сме глухи

изпаднал в дилема,
потребителскоиме
цитирай
30. vselena777 - интуицията
05.02.2010 17:51
според мен не е само взимане на правилното решение..някои неща , които знаеш без да имаш обеснения от къде и как или , които още не са станали...... и като си помисля, че от целия капацитет на мозъка ни само 5% използваме...колко още необясними неща има....
цитирай
31. vselena777 - понякога
05.02.2010 17:52
не се вслушваме в нея или в повечето случаи доста хора изобщо не я "усещат и чуват", не вярват в съществуването й
цитирай
32. dobromirdimitrov - 33. vselena777 - а защо
05.02.2010 18:48
Всички я имаме. Просто някои от нас не искат или не могат да я чуят. А не могат или не искат защото говори тихо и обикновено ни кара да правим неща, които възприемаме като опасни за нас.
цитирай
33. dobromirdimitrov - 34. анонимен - спорно е да се каже
05.02.2010 18:49
Ако си изпаднал в дилема - послушай какво ти казва интуицията :) Виж, ако изпаднеш в три или четирилема - звънни ми :)
цитирай
34. potrebitelskoime - хехе,
05.02.2010 19:27
dobromirdimitrov написа:
Ако си изпаднал в дилема - послушай какво ти казва интуицията :) Виж, ако изпаднеш в три или четирилема - звънни ми :)


така крещи, че нищо не и разбирам :)

записвам си телефона ти
цитирай
35. анонимен - Когато знам интуитивно какво трябва да направя, но реша
05.02.2010 20:14
да "разсъждавам" и да търся друг път, получавам усещане в стомаха си като при спускане с виенско колело на бързи обороти :) Тогава разбирам, че ще сбъркам, ако не послушам вътрешния си глас :) От твоята професионална позиция къде ще поставиш егото спрямо интуицията и инстинкта? Всъщност Егото има ли друго научно наименование? От постинга ти разбрах защо обичам да спя когато имам проблеми. След това някак си се разрешават по-лесно:) Според другите съм непукист :) Много ми хареса постинга ти! Поздрави :)
цитирай
36. lubopitstvo - Доколкото разбрах от прочетеното в поста
05.02.2010 20:15
и коментарите, интуицията е несъзнатия личен опит, изтикан в съзнанието ни на скришно място, поради различни бъгове в психическото ни "аз".
Тя е обаче по-доброто възприемане на нещата и по-добрия съветник за вземане на решения.
Ние обаче сме склонни да я игнорираме, тъй като може да ни казва неща, които ни карат да влизаме в конфликт със съзнаваното.
Защо нещо, което е по-полезно бива изтикано от нещо, по-неполезно?
В това няма еволюционна логика, но...май е факт.
Би трябвало полезното да е осъзнавано, а вредното неосъзнавано.
Защо правим такава грандиозна грешка?
цитирай
37. dobromirdimitrov - 39. potrebitelskoime - хехе,
05.02.2010 20:48
:)
цитирай
38. dobromirdimitrov - 40. harvi - Когато знам интуитивно какво трябва да направя, но реша
05.02.2010 20:51
Не можеш да разположиш интуицията и инстинкта спрямо Егото. Позиционирането е застъпено в цялата психична стуктура. Участват и Супер-Егото, и То. И това не е за коментарно обяснение. Навлизаме твърде дълбоко в психоанализата :)
цитирай
39. dobromirdimitrov - 41. lubopitstvo - Доколкото разбрах от прочетеното в поста
05.02.2010 20:59
Защото полезното за Аза е производна формация с противоречиви мотивационни източници. Азът е поле на битката между То и Свръх Аза. И плаща цялата цена на конфликта.
цитирай
40. анонимен - Какъв вид литература трябва да търся
05.02.2010 21:05
за Аз-а, Его-то, То и Свръх Аз-а? Има ли нещо подходящо за непсихолози :) Темата ме интересува, дори ако трябва да прочета нещо по-задълбочено. Но от някъде трябва да започна.
цитирай
41. dobromirdimitrov - 45. harvi - Какъв вид литература трябва да търся
05.02.2010 21:11
"Тълкуване на сънищата", Зигмунд Фройд.
цитирай
42. lubopitstvo - Как да бъдеш
05.02.2010 21:46
физически задоволен, в хармония с реалността и с удовлетворението на силна, отговорна и съвестна личност.
Това ли е щастието-когато те се помирят?
цитирай
43. dobromirdimitrov - 47. lubopitstvo - Как да бъдеш
05.02.2010 22:02
Като стиковаш настроените спрямо субективните си усещания, понятия "физически задоволен", "реалност", "силна, отговорна и съвестна личност".
Щастието, вероятно ще дойде, когато изчезне необходимостта от помирение.
цитирай
44. despinida - Мисля си, че
05.02.2010 22:04
интуицията е генно-наследено познание.
Тя няма логично обяснение, но съществува, независимо от това, дали я признаваем , или - не.
цитирай
45. dobromirdimitrov - 49. despinida - Мисля си, че
06.02.2010 00:18
Експерименталните данни са срещу подобна хипотеза.
цитирай
46. despinida - Вероятността
06.02.2010 00:33
експериментите да са успешни е 50:50.
цитирай
47. dobromirdimitrov - 51. despinida - Вероятността
06.02.2010 06:58
Това не са данни от експерименти, а от изследвания. Експерименталните изследвания дават не вероятностни, а твърди статистически данни. Говорим за лонгитюдни изследвания, проведени с рандомизирана статистически значима извадка.
цитирай
48. krivoshapkova - интуиция и инстинкт
06.02.2010 09:41
Много ясно и точно са разграничени в статията тези два аспекта на психичното. Психиката е дисипативна система. Съзнателната психика се формира въз основа на обмена на информация. Информацията се вплита в различни когнитивни структури. Често голяма част от нея не е явно осъзната . Решенията , взети като следствие на подобни процеси(можем да ги наречем неосъзнато комбиниране на информационни структури) се приемат като интуитивни. Що се отнася до инстинктите- според мен те са също вид информационни наредби , които се определят от биологичните потребности за оцеляване.
Не съм специалист в тази област , но съм категорична , че двете понятия като психични феномени нямат нищо магично или вълшебно в съдържанието си.
цитирай
49. despinida - Може би попаднах на неправилното място,
06.02.2010 10:58
в неправилния момент :)) Не искам да предприемам неаргументирана самозащита, просто знам, че интуицията е нещо, което при мен действа, без значение дали я разбирам или не.
цитирай
50. compassion - За 24. basta
06.02.2010 14:12
basta написа: 23. Руми, здравей, загубихме си дирите с теб :)
ще си позволя да се намеся, още повече че коментарът ти е свързан отчасти с моите :)
мисля че духовната подготовка обикновено се оказва доста хлъзгава и подвеждаща. не че има нещо лошо в духовността...ама някак си хората сме склонни, когато стане дума за духовност, да изпадаме във всевъзможни фанатични състояния, и да загубваме разсъдъка си, и още по-лошо, да не слушаме сърцата си..просто духовността изисква..жертви...струва ми се че духовността върви ръка за ръка с...гордостта и фанатизма. това са моите наблюдения, но може и да има изключения...
а това за духовността е твърде дълга тема, надали има смисъл да пиша още, пък и тук не знам дали е уместно, но ако искаш може да се чуем на моя територия :)
не е нищо лично срещу теб, просто...мои преживявания :)
приятелско: Веси
[/quote]

Мила Веси, като намеря време ще ти пиша в твоя блог, а тук само искам да ти отговоря кратко, че аз нямах предвид църкви, секти и други религиозни образувания, каквито ти явно визираш. Аз се занимавам с интегрална психология и ако прочетеш нещо от Кен Уилбър може да се ориентираш. Също ти препоръчвам щом искаш да разбереш духовността, да се консултираш с трудовете на отец Томас Кийтинг, равин Залман Шахтер-Шаломи, Далай Лама, Шри Рамана Махариши, Бава Мухаядин. Автентичната духовност не се отнася до превеждане на света по различен начин (проста промяна на убежденията или идеите ни), а до трансформиране на съзнанието ни.
цитирай
51. dobromirdimitrov - 53. krivoshapkova - интуиция и инстинкт
06.02.2010 17:10
Е, на този етап ставаме двама :)
цитирай
52. dobromirdimitrov - 54. despinida - Може би попаднах на неправилното място,
06.02.2010 17:12
Ще се радвам, ако решиш, че това не е неправилното място за теб :)
Разбира се, че имаш интуиция и разбира се, че действа, за което изобщо не е необходимо да я разбираш :)
цитирай
53. basta - Руми
06.02.2010 22:42
благодаря ти за вниманието, то каква песен ще ти подаря, от любимите ми, в момента ми е на сърце :)

http://www.youtube.com/watch?v=iyT5okx_JMU
цитирай
54. val92 - :) dobromirdimitrov - "Интуитивните решения не са нито по-верни, нито по-грешни от всички останали решения, които вземаме."
07.02.2010 12:02
Не съм напълно съгласна с това и ще се опитам да обясня защо.
Механизмът на генериране на решения по алтернативния на интуицията начин се основава на поредица от умозаключения, базирани на ‘факти’, които приемаме за верни. Това е нещо като решаване на уравнение. Какво става обаче, ако един от парметрите-‘факти’ на уравнението е грешен? Пак получаваме отговор, но той също е грешен. Интуицята изключва субективното оценяване на фактите-параметри в уравнението и вероятността за грешка при решаването му е по-малка.
Затова, ако имаме добре развита интуиция, интуитивните решения ще са най-точните.
цитирай
55. dobromirdimitrov - 59. val92 - :) dobromirdimitrov - "Интуитивните решения не са нито по-верни, нито по-грешни от всички останали решения, които вземаме."
07.02.2010 12:05
Използваш цитати, които обслужват тезата ти като пропускаш тези, които я отхвърлят. Няма да се цитирам, просто ще ти припомня за социалният елемент, който влияе върху интуитивните решения. И който по същество е субективен - оценяващ фактор - грешка :)
цитирай
56. val92 - ;))
07.02.2010 12:11
Явно говорим за различни интуиции:))) - при мен е 'чиста', а при теб 'социализирана':)
цитирай
57. dobromirdimitrov - 60. dobromirdimitrov - 59. val92 - :) dobromirdimitrov - "Интуитивните решения не са нито по-верни, нито по-грешни от всички останали решения, които вземам
07.02.2010 12:53
Няма различни интуиции. Интуицията си е интуиция :)
цитирай
58. kundalini - Благодаря за интересно поднесената тема.
07.02.2010 15:19
Изводът, който успях бързо да направя за себе си е, че трябва да си осигурявам достатъчно сън:)) или повече време за набиране на съзнателна/несъзнателна информация от външния свят:) или по-точно "достатъчно" време и за двете.
Обаче остава един въпрос в мен, а именно:Възможно ли е "несъзнавани емоции, чувства, мисли, информационни масиви и всякакви други психични конструкти ще рече, че това са данни, с които разполагаме де факто, но които вероятно никога няма да станат достояние на съзнателната част от личността ни. ", възможно ли е всички те да са част от "мема", културната информационна памет, която носи всеки от нас. Нещото, записано далеч назад от поколения, и което по някакви непонятни за нас/поне до този момент/ причини се задействат??!
Благодаря, Dobromirdimitrov:)
цитирай
59. dobromirdimitrov - 63. kundalini
07.02.2010 16:46
Въпреки, че понятието което използваш ми е абсолютно непознато, предполагам, че говориш за генетичната памет. Ако е така, отговорът ми е, че генетичната памет е част от интуитивния процес, но не определяща част.
цитирай
60. kundalini - Да. най-общо
08.02.2010 14:51
"мем"- културна генетична памет.
"определящата част" на интуитивния процес си остава най-неопределимата:)

цитирай
61. dobromirdimitrov - 65. kundalini - Да. най-общо
08.02.2010 15:02
Защо? Мисля, че съм го описал не зле.
цитирай
62. bbfn - едно въпросче
08.02.2010 21:08
смятате, ли наистина, че човек взима непременно грешни, или непременно верни решения.... мисля си - нищо подобно не правим, т.к. принципно само можем да предполагаме кое би било правилното и то за кратък интервал време, ние уж само вървим.
цитирай
63. анонимен - Въпрос към автора на този блог и към ...
08.02.2010 22:46
Въпрос към автора на този блог и към всички коментиращи: не се ли уморихте да се ровите в своите и чуждите души и след това как заспивате в топлите си легла?Не ви ли гризе малко поне нещо от вътре?
цитирай
64. dobromirdimitrov - 67. bbfn - едно въпросче
08.02.2010 23:23
Предполага се до време. Рано или късно резултатът от решението си казва правилно ли е било или не.
цитирай
65. dobromirdimitrov - 70. basta - 68 анонимен
09.02.2010 11:58
:)
цитирай
66. анонимен - ". . . ама то иначе трябва да ...
09.02.2010 12:26
"...ама то иначе трябва да легнем и да умрем, ако не ровим...какво друго ни остава? имаш ли предложения?
"- Да,имам-потърсете отговорите в очите на този който може,иска и умее да ви обича въпреки всичко и въпреки самите вас и вашите недостатъци,а не в статии и уклончиви отговори на психолози.А за танца-когато и където кажеш :)
цитирай
67. dobromirdimitrov - 72. анонимен - ". . . ама то иначе трябва да ...
09.02.2010 13:15
Всъщност това е една добра идея. Стига да имаш под ръка подобни очи.
цитирай
68. анонимен - За да "имаш под ръка подобни ...
09.02.2010 13:44
За да "имаш под ръка подобни очи" трябва първо самия ти да можеш да обичаш въпреки всичко и въпреки неговите недостатъци.Човек получава толкова колкото може самия той да даде.
цитирай
69. dobromirdimitrov - 74. анонимен - За да "имаш под ръка подобни ...
09.02.2010 14:10
А как ще разбереш дали можеш да обичаш въпреки всичко?
цитирай
70. анонимен - Този въпрос е изцяло риторичен, ...
09.02.2010 14:35
Този въпрос е изцяло риторичен,така че....
цитирай
71. dobromirdimitrov - 76. анонимен - Този въпрос е изцяло риторичен, ...
09.02.2010 14:42
Този въпрос изобщо не се вписва в дефиницията на "реторичен", но затова пък отговорът му би бил необходимият завършек на тезата, която развиваш, опонирайки на basta. Прояви необходимото уважение към нейният отговор като компенсираш по този начин неуважението, което демонстрираш с анонимността си.
цитирай
72. анонимен - Ако считаше анонимността ми като ...
09.02.2010 14:56
Ако считаше анонимността ми като неуважение не трябваше да се включваш и в диалога ни с basta.Относно дефинициите-не ми дреме дали се вписва или не-на мен така ми е прозвучал въпроса-така и отговорих.А какво дължа на basta тя самата може да каже,не считам че има нужда от нечия закрила.
цитирай
73. dobromirdimitrov - 78. анонимен - Ако считаше анонимността ми като ...
09.02.2010 15:00
Правилно. Топката е в basta :)
цитирай
74. анонимен - basta-Такаааа,май ти дължа отговор :)
09.02.2010 18:17
1.За себе си знам чии са очите,но за теб не знам-ти си човека който знаеш :).2.Разбира се,че говоря за нещо което е мое преживяване и разбира се,че говоря за конкретен човек в чийто очи са отговотите на моите въпроси,но на теб няма да ти свърши работа дори и да те запозная с него :) 3.Не се дразня-просто зададох въпрос ,а относно автора на блога-не, нямам нищо против нито него,нито към някой от коментиращите и не разбирам защо коментарите ми са приети от теб като лична нападка към автора -нали просто си говорим ,а и има една опция-изтрий,така,че право на автора е да ми изтрие коментарите ако ги считаше за "непристойни и недостойни:" или "накърняващи нечие достойнство):).Или другото и различно мнение в този блог е агресия ? А относно Луната-да,мога да летя и разлика от преди сега знам и как безопасно да се приземявам :)
цитирай
75. анонимен - 82. basta - анонимен
09.02.2010 19:36
.... :))) Пожелавам ти успех в търсенето и дано да намериш това което търсиш,защото пътя е един и същи ,просто всеки е в различен етап по него :)
цитирай
76. анонимен - 84. basta - мислиш ли, че пътят е един и същ? ...
09.02.2010 20:03
Хората търсим винаги едно и също-любов и щастие.А името-просто един човек преминал по трънливия път да търси своето щастие,сблъскал се с достатъчно много лицемерие и лъжлива добронамереност,с достатъчно много измислена любов за да разбере,че не можеш да обичаш някой който няма нужда от любовта ти без да разкъсаш сам сърцето си,че щастието е там където те приемат такъв какъвто си без да ти лепят етикети само защото не си оправдал надеждите им за промяна.А това се учи с много болка,а тя наистина е различна за всеки :) Лека вечер от мен :)
цитирай
77. inel379 - Абсолютно вярвам на интуицията си!
18.02.2010 19:55
Никога не ме е подвеждала! Невероятен вътрешен глас!
Това си е богът в нас, който и когато мълчи...пак ни казва важни неща!
Сърдечен поздрав!:)
цитирай
78. dobromirdimitrov - 87. inel379 - Абсолютно вярвам на интуицията си!
18.02.2010 22:28
И на теб :)
цитирай
79. анонимен - professor
04.09.2011 22:36
женската интуиция се обяснява с хормона естроген,който при мъжете липсва но за сметка на това тестостеронът e отговорен за др важни мъжки кащества
цитирай
80. dobromirdimitrov - 79. анонимен - professor
05.09.2011 09:49
Източници на информация?
цитирай
81. анонимен - интуицията-магия или реалност-
27.09.2011 22:38
реалността,поднесена ни по магичен начин напред във
времето...
чудесна статия
цитирай
82. dobromirdimitrov - 81. hloris - интуицията-магия или реалност-
03.10.2011 16:07
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobromirdimitrov
Категория: Тя и той
Прочетен: 4949551
Постинги: 3719
Коментари: 27117
Гласове: 73364
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031