ѕотребителски вход

«апомни ме | –егистраци€
Ѕлогрол
1. ѕрокл€тието
2. ћанипулаци€та
3. ¬ицове за психолози, психоаналитици и психиатри
4. —екс и сексуални табута
5. —екс и сексуални табута - ѕродължение
6. ћисли, максими и афоризми
7. ¬ариации върху добре позната тема...
8. ¬ариации върху добре позната тема... ѕродължение
9. ¬ариации върху добре позната тема...  рай
10. «а прошката
11. «а истината... и гледните точки
12. ѕсихиатри€ и психологи€
13. ƒа изб€гаш от себе си?
14. ‘рагмент от “еори€ за изнев€рата
15. ƒа живееш с работохолик
16. „увстваш ли се манипулиран?
17. „увстваш ли се манипулиран? ћетоди за защита
18. —трахуваш ли се от самотата?
19. ƒа се лъжем, че не лъжем
20. «а теб, ‘еникс
21. «а жените, мъжете и еманципаци€та
22. — какво мисл€т мъжете
23. —мъртоносна ли е депреси€та?
24. ≈гоист или егоцентрик
25. ћога ли да ти се довер€?
26.  ак любовта се превръща в омраза
27. ѕаралелни светове
28. «ащо любовта умира
29. ѕасивната агреси€
30. Ѕолка
ѕостинг
07.02.2009 09:30 - —трахуваш ли се от самотата?
јвтор: dobromirdimitrov  атегори€: “€ и той   
ѕрочетен: 36413  оментари: 33 √ласове:
7

ѕоследна пром€на: 18.02.2013 13:17


 олко много са самотните†в света... √осподи!
ћаксим √орки

—“–ј’”¬јЎ Ћ» —≈ ќ“ —јћќ“ј“ј?

image

††††††
—амотата винаги е била и ще бъде е един от най-сериозните проблеми на съществуването ни. “€ е майка на повечето психологични проблеми и в същото време резултат от всички т€х. ƒа си самотен не означава просто да си сам. —амотните хора се чувстват сами даже, когато около т€х гъмжи от народ. “е са самотни на работа, сред при€телите и сред най-близките си хора. —амотността е себеунищожителна форма на себевъзприемане. —амотните хора се чувстват изоставени, забравени, ненужни и игнорирани. “ова ги кара да се затвар€т в себе си и колкото по-дълго продължи този процес, толкова по-трудно е да бъдат върнати на света.

Ќа всеки от нас се случва да избере самотата напълно доброволно и видимо да € понас€ с лекота. Ќо това не е самотност. ѕросто има моменти, в които ни писва от хората, работата и живота като ц€ло и желаем да се усамотим, за да намерим изгубени€ си јз и да подредим поне малко хаоса в главите си.†≈дин вид†своеобразна почивка.

—амотността е друго. “€ е вътрешна самота. ѕовечето хора панически се страхуват от не€ и са готови на всичко, за да € изб€гнат. ƒо гол€ма степен разликата между това да си сам и да си самотен е във възможността да контролираш събити€та около себе си. ≈дно е да избереш усамотението, за да се отърсиш от ежедневните проблеми, а съвсем друго е да не можеш по никакъв начин да се освободиш от усещането за празнота и безсмислие, което придружава самотността. ¬ъв втори€ случай н€маш абсолютно никакъв контрол над прежив€ването.  аквото и да направиш, както и да се извърташ, самотността те е стиснала здраво за гърлото и е поела контрол над ц€лото ти същество. ƒори и в редките случаи, когато отпуща хватката си и ти разрешава поне малко да се позабавл€ваш, усещаш дъха и в тила си.

ќт психоаналитична гледна точка самотността поражда чувство за непълноценност, неувереност, безсилие и непрекъснат страх от пренебрегване и отхвърл€не. “ова създава почти непреодолими, без професионална помощ, проблеми в общуването с другите хора. »стинската самотност означава почти пълно скъсване на духовните връзки на човека, както с околните, така и със сами€ себе си. ƒопълнителен проблем се €в€ва и факта, че т€ принуждава човек да € прикрива. —амотни€т се измъчва от страх да признае пред когото и да било самотата си. “ой намира това за унизително и едва ли не позорно. ’ората се срамуват от това, че са самотни. «вучи парадоксално, но това е една от основните причини, често хората, страдащи от самота да изглеждат твърде общителни и весели.

—амотността предизвиква понижаване на жизнени€ тонус и често прераства в депреси€. Ќе всеки самотен човек страда от депреси€, но всеки, когото депреси€та измъчва, се чувства самотен. —татистически установен факт е, че бро€т на забол€вани€та и смъртните случаи е по-гол€м сред несемейните, овдовелите и разведените. ћъжете и жените без посто€нни партньори твърде много пи€т, не се хран€т редовно, работ€т много и в по-гол€ма степен са лишени от емоционалната стабилност, на ко€то се радват семейните.≈дна от об€сн€ващите този факт хипотези теоретизира, че самотността е причина за понижаване на производството на ендорфин, който освен хормон на щастието е и естествен регулатор на действието на имунната система. —амотата оказва пагубно вли€ние и на генетично равнище. »зследвани€та показват, че колкото по-малко време човек прекарва с при€телите и близките си, толкова по-зле функционират гените, които отговар€т за имунитета. ќт друга страна започват прекалено активно да работ€т тези от т€х, които отговар€т за възпалителните процеси. ¬ същото време гените, регулиращи изработката на антитела и защитни вещества, направо се изключват. ‘актически организмът губи способността си ефективно да се противопостав€ на инфекциите и това има доста тежки последстви€. ¬еро€тно това е причината самотните хора да боледуват по-дълго и по-тежко.

“ъй като много от психичните процеси и физиологичните реакции свързани с т€х, н€мат адекватно научно об€снение, не е неверо€тна и хипотезата, че високи€ брой забол€вани€ и смъртност в тази група може да се дължи на своеобразно самоизпълн€ващо се очакване, основано на в€рата им, че не заслужават щастие, а единствено самота. “.е., собствените им мисли и прежив€вани€ ускор€ват смъртта им.

≈дин от основните причинители на самотността е чувството на загуба или отдел€не от н€кой или нещо в миналото, което се приема като важно за оцел€ването (припомнете си разказа „ƒърво без корен” на Ќиколай ’айтов или често наблюдаваната скоропостижна смърт на втори€ член на възрастна двойка, след смъртта на първи€). ƒа загубиш работа, на ко€то държиш, да загубиш близък, когото обичаш или да бъдеш принуден да напуснеш родното си м€сто са изключително сериозни мотиви за хората да се подадат на отча€ние и да се затвор€т в себе си. ƒа не говорим пък за това, че често подобни непри€тности върв€т по н€колко на куп.

—оциалните мотиви също не са за пренебрегване. јко в една или друга степен се чувстваме изключени от социалната група, у нас се поражда усещането, че губим вс€какви шансове да получим това, от което се нуждаем и това, което искаме от живота.  ато прибавим и факта, че личните и социалните мотиви често се преплитат ще придобиете €сна представа за тежестта на положението.

»ма ли изход?

Ќа този въпрос отговора е винаги положителен. ‘ранцузите имат поговорка, че от вс€ко безизходно положение има поне два изхода. Ќека приемем, че са прави. “огава едини€т изход се крие в хората около вас. Ѕлизки и при€тели. Ќе се крийте от т€х. ћисл€, че ви стана €сно – самотата е смърт. јко не физическа, то поне духовна. ƒоверете им се. “рудно е, знам. Ќ€кои от т€х със сигурност ще решат, че им създавате прекалено много главоболи€ и ще започнат да ви изб€гват. ѕри други, изповедта ви ще ги накара да се почувстват отговорни за вас и това неволно ще ги принуди да заемат позици€та на наставници. ¬еро€тно ще ги накара да ви съжал€т и да имат глупостта да про€в€т съжалението си към вас. Ќо вие не се отказвайте. ќб€снете им, че съжалението и съчувствието не вършат работа, тъй като ви карат инстинктивно да роптаете срещу него. ¬ крайна сметка никой не обича да се чувства духовно низвергнат. ќб€снете им, че просто искате да ви изслушат, да ви подкреп€т и да ви покажат, че със собствени сили можете да се изтръгнете от оковите на самотността. Ќека се опитат да ви убед€т, че не сте загубили възможността и умението си да общувате с другите. „е сте привлекателни за т€х. Ќека сподел€т с вас какво вие сте им дали през годините на при€телство или съвместно съжителство.

јко не намирате такива хора около себе си, погледнете нещата и от друг ъгъл. ћоже би проблема не е в начина ви на общуване с близките и при€телите. ћоже би просто сте се обградили с неподход€щи хора, които не биха ви разбрали дори и живота им да зависи от това. ѕотърсете други хора. “е са около вас. ѕросто не сте им обърнали внимание. –аботата не е в количеството на близките и при€телите, а в качеството на общуване с т€х. «ащото в емоционален план един правилно подбран човек може да ви даде стотици пъти повече от всички останали около вас взети накуп.

≈, ако и тук ударите на камък – потърсете професионална помощ. ѕсихолозите са за това. –аботата им не е да киснат по психиатриите и да се занимават с клинично болни, а да помагат точно на хора като вас.

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† image
√ласувай:
7


¬ълнообразно


1. анонимен - az daaaaaaaa. . strahuvam se. . . ot ...
07.02.2009 09:33
az daaaaaaaa.. strahuvam se...ot samotata.... ne bih mogla da jiveq sama...
цитирай
2. pizzicato - “рудно е
07.02.2009 10:24
Ќикак не е лесно да се справиш с усещането за самотност, но не е невъзможно.
цитирай
3. rosidi - така е
07.02.2009 10:48
самотата може да има и друга разновидност, с натрупани€ житейски опит вече нищо да не може да те изненада, моделите на поведение на околните да се повтар€, дори и новите хора с които се срещаш и запознаваш след кратък период ти са вече предсказуеми...
цитирай
4. reason - ƒали психологът ще помогне или не ...
07.02.2009 11:05
ƒали психологът ще помогне или не зависи от това защо човекът се чувства самотен. ћоже наистина да е сам на света. “огава единствено друг човек със същтата съдба и същото разбиране може да му помогне. ѕоне тези хора наистина са малко, а с малко повече от човешко търпение се намират един-друг.
цитирай
5. viovioi - Ќ€ма да помогне психолога. јз не в€рвам в тези модерни терапии.
08.02.2009 12:45
¬иж американците си умират да ход€т по двойки на разни консултации. » да виждаме н€какъв положителен резултат? јмериканската наци€ е най-изтрещ€ла в момента. ќще 15 век ћакиевели е казал(по памет)., че когато страдаш това не бива да го сподел€ш, защото е лично оскръбление показвайки несгодите и личните си неблагополучи€ .. Ќе бих споделила с никакъв доктор(писихолог или психоаналитик) нищо лично!! “ова е! Ќамирам сили в себе си да се справ€ със всичко което живота ми стовари.
цитирай
6. анонимен - pozdravi za temite i kompetentnostta
08.02.2009 18:32
no za6to malko hora te pose6tavat?visokomerieto ,4e vsi4ko ti e qsno?tvoj problem,brato.;)
цитирай
7. tani4ka73 - Ќе знам какво, но сигурно нещо не ми е ...
12.02.2009 12:45
Ќе знам какво ,но сигурно нещо не ми е наред.„увствам се изключително добре така както съм - само аз и децата.»,о ужас,много обичам да се събуждам сама.ѕредстои 14 февруари - сто човека са ми се обадили а ме питат: ама как така н€ма да излизам.ћи така! »скам да си дочета книгата/ѕараграф 22/,да си помързелувам или да поигра€ "Ќе се сърди човече".“ова е глупав католически празник,не ми е нужен специален ден, за да кажа или покажа на н€кого,че го обичам.ћиналата година,когато имах връзка мислех по същи€ начин!"ѕри€телките" обаче не мисл€т така.—поред т€х съм "горката",защото н€ма кой да ме "изведе".—€каш съм добитък.≈то това ми пречи - глупавото и ненужно съжаление.—ъщите тези при€телки са омъжени,пи€т успокоителни /на по 34-36 години/,мечта€т за н€кой,който да "събуди страстта им" и "да ги разтърси".
Ќезнам дали разведените са по-болни и с по-слаба имунна система - не съм съгласна.ћисл€,че стресът,който носи брака е по-гол€м.
Ќ€ма да се консултирам със специалист.ўе продължа да се наслаждавам на лудостта си!
ѕоздрави!
цитирай
8. dobromirdimitrov - tani4ka73 - Ќе знам какво, но сигурно нещо не ми е ...
12.02.2009 14:09
» аз не знам какво ти е, но определно не е лудост :) ¬същност каквото и да е, ако те кара да се чувстваш добре продължавай в същи€ дух. ј мнението на другите си е за т€х и касае само техни€ живот и ничий друг.
цитирай
9. marinella - ”важавам психолозите
23.02.2009 22:26
ѕсихлозите са необходими - друг е въпросът дали ние знаем за какво. јко те са добри модератори, или там фасилитатори..., н€ма значение как ще ги назовем, могат да ни избав€т дори от самотата. ”важавам психолозите, коит н€кои см€тат за "странни птици":)))
цитирай
10. анонимен - ...
28.03.2009 22:54
’аресва ми коментара на таничка 73. “ази жена определено не е самотна. ћисл€ че действително има разлика между това да си сам и да си самотен. »мало е периоди в живота ми когато съм била сама и съм се чувствала добре. Ќе съм усещала това като тежест. Ќе съм усещала самота. —ега не съм сама, но се чувствам по-изолирана от света и хората както никога до сега. ћисл€ че това е самотата. и тази празнота ко€то ме изпълва ме убива. ’аресва ми това което са казвали французите за безисходните ситуации... лошото е че аз не усп€вам да откри€ сво€ изход.
цитирай
11. alfeniks - ƒа
02.04.2009 21:39
¬секи човек, съзнателно или не се страхува от самотата. јз съм заобиколена с много хора, но съм саможива - извънредно съм контактна, но това е фасада .
цитирай
12. анонимен - » това да!
24.04.2009 14:39
ѕокрай конкретни€ случай с юнака, който стана повод за написването на мо€та стати€, прочетох не само "—мъртоносна ли е депреси€та", но и това.

» отново съм много съгласен и пак браво!
цитирай
13. анонимен - ima i takiva koito na 20 god. jiveqt ...
22.08.2009 23:55
ima i takiva koito na 20 god. jiveqt absolutno sami i nqmat roditeli...
цитирай
14. dobromirdimitrov - 13. анонимен - ima i takiva
25.08.2009 08:58
—амотата е избор. Ќе се определ€ от възрастта или от наличието на кръвни роднини.
цитирай
15. ptdimova - сама съм,,
19.09.2009 18:41
зад граница,2-3пъти се прибирам при семейството ми,при€тели н€мам,всеки е заб€гнал нан€къде.чувствам се чужда и тук итам.и съм много сама.изб€гвам да се спри€тел€вам.как да го нарека-депреси€ или студен характер!
цитирай
16. dobromirdimitrov - 15. ptdimova - сама съм
23.09.2009 09:29
»рационална рационалност. ѕриемаш, че спри€тел€ването е безсмислено (не би оцел€ло), ако не си нито тук, нито там. јко състо€нието ти не е с депресивен нюанс, то си положила една добра основа за в бъдеще. Ќо не е "студен характер". ’ората с такъв характер не си задават такива въпроси.
цитирай
17. pumona - Ќе се страхувам да остана сама!
12.02.2010 10:30
ѕолезно ми е. ’убаво ми е. ’аха - най-добре се разбирам със себе си.
Ќо имам при€тели, на които истински съчувствам и ми е болно за т€х, когато страдат от самотата си. „есто отдел€м време, дори бих казала, че губ€ от себе си, за да им помогна да осмисл€т и откри€т, че могат да прав€т хил€ди неща, от които да бъдат щастливи. Ќо не... тъжно ми е за това...
цитирай
18. pumona - Ќе се страхувам да остана сама!
12.02.2010 10:30
ѕолезно ми е. ’убаво ми е. ’аха - най-добре се разбирам със себе си.
Ќо имам при€тели, на които истински съчувствам и ми е болно за т€х, когато страдат от самотата си. „есто отдел€м време, дори бих казала, че губ€ от себе си, за да им помогна да осмисл€т и откри€т, че могат да прав€т хил€ди неща, от които да бъдат щастливи. Ќо не... тъжно ми е за това...
цитирай
19. dobromirdimitrov - 18. pumona - Ќе се страхувам да остана сама!
14.02.2010 19:02
“ова е добре :)
цитирай
20. анонимен - за самотата
18.02.2010 11:10
—поред мен, проблемите на "западните общества" като дехуманизаци€ и изолаци€, все по-често ще стават и наши. ¬се повече хора се оплакват и в българи€, че живе€т в изолаци€. Ќе в самоизолаци€, а в изолаци€!
Ћипсва ми най-обикновена топлота и разбиране, и поне капчица съпрежив€ване.
—лед две годишно потискане на проблем, който накра€ придоби чисто соматично изражение в хроническо безсъние, най-после се реших да го сподел€ с "при€телка" по Skype (твърде сме "важни" и "заети" да се виждаме вече!).
–еакци€та? –еакциата беше философско-дълбокомислената фраза: "’м, животът е интересно нещо!"... ј че от тази "интересност" ме боли, това е чиста подробност!
 акто беше казал един хуморист: "‘илософи€та е изкуството как да понас€ме чуждото нещастие. Ќа всички въпраси т€ дава един и същ отговор: "Ћесно!"(„уждите нещасти€ се понас€т лесно!!!).
¬ърви, че сподел€й после!...
цитирай
21. анонимен - (»звин€вам се за тъпата правописна грешка)
18.02.2010 11:14
(»звин€вам се за тъпата правописна грешка)
цитирай
22. dobromirdimitrov - 20. анонимен - за самотата
18.02.2010 11:20
ћоже би просто си направила кофти избор на обект за сподел€не. “ова не обезсмисл€ сподел€нето. ќбезсмисл€ този тип отношени€ с "при€телката" ти.
цитирай
23. анонимен - —А–Њ—И–∞–≤–Є –±–µ–Ј–Љ–Є—Б–ї–Є—Ж–Є
20.03.2010 01:11
–С–µ–і–∞—В–∞ –љ–∞ —Б–∞–Љ–Њ—В–љ–Є—П —З–Њ–≤–µ–Ї –љ–µ –µ —З–µ —Б–µ –Ї—А–Є–µ, –∞ —З–µ –Ј–∞–њ–Њ—З–љ–∞ –і–∞ –ґ–Є–≤–µ–µ –≤ —Б–≤—П—В –љ–∞ –Љ–љ–Њ–≥–Њ —Б–∞–Љ–Њ—В–љ–Є—Ж–Є. –°–∞–Љ–Њ—В–љ–Є—В–µ —Е–Њ—А–∞ –ї–Є—З–∞—В –Њ—В–і–∞–ї–µ—З, –Є–Љ–∞—В –њ–Њ-—А–µ–Ј–Ї–Є –і–≤–Є–ґ–µ–љ–Є—П, –њ–Њ –Ї—А–∞–є–љ–Є –Љ–љ–µ–љ–Є—П –Ј–∞ –Њ–±–Є–Ї–љ–Њ–≤–µ–љ–Є –љ–µ—Й–∞, –њ—А–µ–Ї–∞–ї–µ–љ–Њ –љ–∞–њ—А–µ–≥–љ–∞—В–Є —Б–∞ –Є —В–Њ–≤–∞ –ї–Є—З–Є. –Ґ–µ –Њ—В—З–∞—П–љ–Њ —В—К—А—Б—П—В –љ—П–Ї–Њ–є, –Ї–Њ–є—В–Њ –і–∞ –≥–Є –Є–Ј–≤–∞–і–Є –Њ—В —В–Њ–≤–∞ —Б—К—Б—В–Њ—П–љ–Є–µ, –љ–Њ –њ–Њ–≤–µ—З–µ—В–Њ –Њ–Ї–Њ–ї–Њ —В—П—Е —Б–∞ –≤ —Б—К—Й–Њ—В–Њ —Б—К—Б—В–Њ—П–љ–Є–µ. –Ґ–µ–Ј–Є, –Ї–Њ–Є—В–Њ –љ–µ —Б—В—А–∞–і–∞—В –Њ—В —В–∞–Ї–Є–≤–∞ –њ—А–Њ–±–ї–µ–Љ–Є, —А—П–і–Ї–Њ —Б–µ –Ј–∞–µ–Љ–∞—В –і–∞ –њ–Њ–Љ–Њ–≥–љ–∞—В. –Ю–±–Є–Ї–љ–Њ–≤–µ–љ–Њ —Б–∞–Љ–Њ—В–љ–Є—П—В —З–Њ–≤–µ–Ї —Б–µ –љ—Г–ґ–і–∞–µ –Њ—В –ї—О–±–Њ–≤ - –љ–µ —Б–∞–Љ–Њ –Њ—В —В–∞–Ј–Є –љ–∞ —Б–µ–Љ–µ–є—Б—В–≤–Њ—В–Њ –Є –њ—А–Є—П—В–µ–ї–Є—В–µ, –љ–Њ –њ—А–µ–і–Є –≤—Б–Є—З–Ї–Њ –Њ—В –Є—Б—В–Є–љ—Б–Ї–∞ –ї—О–±–Њ–≤ –Љ–µ–ґ–і—Г –і–≤–∞–Љ–∞ –і—Г—И–Є. –Р–Ї–Њ —П –љ—П–Љ–∞, —Б–∞–Љ–Њ—В–љ–Є—П—В –Љ–Њ–ґ–µ –і–∞ –Њ—В–≤–ї–µ—З–µ –≤–љ–Є–Љ–∞–љ–Є–µ—В–Њ —Б–Є, –і–∞ —Г–њ–ї—К—В–љ–Є –≤—А–µ–Љ–µ—В–Њ —Б–Є, –љ–Њ –љ–µ –µ —Й–∞—Б—В–ї–Є–≤...
–Ш –≤—К–њ—А–µ–Ї–Є —З–µ —Б—К–Љ —Б–µ–Љ–µ–є–љ–∞ –Є –ґ–Є–≤–µ—П —Б –Љ—К–ґ–∞ —Б–Є, –≤—Б—К—Й–љ–Њ—Б—В —Б—К–ґ–Є—В–µ–ї—Б—В–≤–∞–Љ —Б –љ–µ–≥–Њ, –љ–Њ –љ–µ –ґ–Є–≤–µ—П –љ–Є—В–Њ –∞–Ј –≤ –љ–µ–≥–Њ, –љ–Є—В–Њ —В–Њ–є –≤ –Љ–µ–љ. –°–Є–≥—Г—А–љ–Њ –Є —В–Њ–є –µ —Б–∞–Љ–Њ—В–µ–љ... –Ъ–Њ–Љ—Г–љ–Є–Ї–∞—Ж–Є—П—В–∞ –µ –њ—А–µ–Ї—К—Б–љ–∞—В–∞ - —Б–∞–Љ–Њ—В–љ–Є—П—В —З–Њ–≤–µ–Ї –µ —А—П–Ј—К–Ї...–љ—П–Љ–∞ –љ–µ—А–≤–Є –Ј–∞ –і—А—Г–≥–Є—П...—З—Г–≤—Б—В–≤–∞–Љ, —З–µ —В–Њ–≤–∞ —Б—К—Б—В–Њ—П–љ–Є–µ —Б–Љ–∞–Ј–≤–∞...—Б—В–∞–≤–∞ –Љ–Є —В—К–њ–Њ –і–Њ—А–Є, —З–µ –њ–Є—И–∞ —В—Г–Ї, –Ј–∞—И—Й–Њ—В–Њ –Ј–∞–љ–Є–Љ–∞–≤–∞–Љ —Е–Њ—А–∞, –љ–∞ –Ї–Њ–Є—В–Њ –љ–µ –Љ–Њ–≥–∞ –і–∞ –њ–Њ–Љ–Њ–≥–љ–µ —Б –љ–Є—Й–Њ.
–Э–∞–є-–Ї–Њ—Д—В–Є –µ, —З–µ –Є–Љ–∞ —Е–Њ—А–∞, –Ї–Њ–Є—В–Њ —В–Є –њ—А–µ–і–ї–∞–≥–∞—В –Љ–Њ–і–µ–ї–Є –Ј–∞ –Є–Ј–ї–Є–Ј–∞–љ–µ –Њ—В —В–Њ–≤–∞ —Б—К—Б—В–Њ—П–љ–Є–µ. –Ґ–Њ–≤–∞ –Љ–Њ–ґ–µ –і–∞ –њ–Њ–і—Б–Є–ї–Є —Б–∞–Љ–Њ—В–∞—В–∞ —В–Є –Њ–±–∞—З–µ, –Ј–∞—Й–Њ—В–Њ –Є–і–≤–∞ –Њ—В —Е–Њ—А–∞, –Ї–Њ–Є—В–Њ –≤–µ—А–Њ—П—В–љ–Њ –љ–µ —Б–∞ —Б–∞–Љ–Њ—В–љ–Є... –њ—А–Њ—Й–∞–≤–∞–є—В–µ, —З–µ –≤–Є –љ–∞–Ї–∞—А–∞—Е –і–∞ —З–µ—В–µ—В–µ —В–Њ–≤–∞.
цитирай
24. dobromirdimitrov - 23. анонимен - —А–Њ—И–∞–≤–Є –±–µ–Ј–Љ–Є—Б–ї–Є—Ж–Є
20.03.2010 17:35
“ази реч, не € разбрах :(
цитирай
25. анонимен - az se 4uvstvam mnogo sama. Dori n...
08.09.2010 23:19
az se 4uvstvam mnogo sama.Dori napravih test za depresiq i rezultatat mi be6e ujasqva6t 46 to4ki.Kakvo da pravq samotna sam dori kogato sam okolo hora.4uvstvam se zle. KAKVO DA PRAVIA???:(
цитирай
26. dobromirdimitrov - 25. анонимен - az se 4uvstvam mnogo sama. Dori n...
12.09.2010 23:39
¬с€ко състо€ние си има причина. ¬ашето също. Ќамерете си психолог и поработете с него. јко е добър в професи€та - ще ви помогне. ”спех.
цитирай
27. анонимен - от мен-—ветът е за двама
16.11.2010 18:37
ќбичам да си посто€вам сама,но не и самотна,в последно време ми идва в повече самотата.¬се пак наистина светът е за двама-както всичко в природата.
цитирай
28. анонимен - ќбичам да си посто€вам сама, но не и ...
16.11.2010 18:55
анонимен написа:
ќбичам да си посто€вам сама,но не и самотна,в последно време ми идва в повече самотата.¬се пак наистина светът е за двама-както всичко в природата.

...............
@27. анонимен... защо твоите коментари излизат при мен?
цитирай
29. анонимен - ќбичам да си посто€вам сама, но не и ...
16.11.2010 18:57
анонимен написа:
анонимен написа:
ќбичам да си посто€вам сама,но не и самотна,в последно време ми идва в повече самотата.¬се пак наистина светът е за двама-както всичко в природата.

...............
@27. анонимен... защо твоите коментари излизат при мен?

dolsineq
цитирай
30. dobromirdimitrov - 27. анонимен - от мен-—ветът е за двама
22.11.2010 13:43
»маме нужда да обичаме и да бъдем обичани, ко€то изглежда не можем да пренебрегнем.
цитирай
31. анонимен - Tук
18.09.2012 10:01
 огато един човек тръгнал да отива при сво€ ”чи≠тел,
отричайки се от света, от семейството и от при€тели≠те си,
семейството и при€телите му и ц€лото село дошло
да го види как тръгва.
ћоже би вече н€ма да го вид€т пак -
той тръгвал на дълго поклонение, за да намери ”чител.
ќчите им били пълни със сълзи. “ой се опитвал да ги утеши,
като им говорел:
- —ега тр€бва да се върнете. ≈то € реката, границата
на вашето село. —ега ме оставете сам. Ќе ме задържайте.
“ой стигнал в планината и когато вл€зъл в колибата на сво€ ”чител,
”чител€т го погледнал и казал:
- ћожеш да влезеш, обаче сам.
“ой погледнал на едната и на другата страна -
н€мало никой друг. » отвърнал:
- Ќо аз съм сам. ”чител€т рекъл:
- Ќе гледай настрани. √ледай вътре.
јз мога да вид€ ц€ла тълпа,
тълпа от твои при€тели, роднини, семейство,
съседи - с очи пълни със сълзи.
ѕросто ги остави отвън. ƒокато не останеш сам,
недей да влизаш, защото аз се занимавам
само с индивидуалности, а не с множества, не с тълпи.
„овекът затворил очи и се изненадал.
¬сички хора, които бил оставил далеч зад себе си,
били все още в ума му - спомени≠те за т€х, техните образи.
“ой изл€зъл и тр€бвало да остане отвън
в продължение на три месеца,
като просто сед€л до вра≠тата там,
където хората остав€ли обувките си.
 ато н€мал какво друго да прави, той лъскал обувките им,
докато те се срещали с ”чител€.
Ќо неговото желание и копнеж било искрено.
 ато лъскал обувките на посетителите
в продължение на три месеца,
тълпата малко по малко се разпръснала.
» един ден ”чител€т изл€зъл,
хванал го за ръка и го поканил вътре.  азал му:
- ¬ече н€ма нужда да чакаш отвън.
“и си сам и нашата рабо≠та може да започне.

цитирай
32. анонимен - “ук
18.09.2012 10:04
¬ тълпата можеш да се окажеш самотен, но не и усамотен.
—амотата е н€какъв глад за други хора. Ћипсва ти други€т човек.
Ќе си достатъчен сам за себе си - празен си.
ѕоради което всеки иска да бъде в тълпата и се обгръща
с вс€≠какви взаимоотношени€ просто за да се самозалъже,
да забрави, че е самотен.
Ќо тази самота избухва все отново и отново.
Ќикое взаимоотношение не може да € скрие.
¬сички взаимоотно≠шени€ са толкова тънки и крехки.
ƒълбоко вътре в себе си ти знаеш много добре,
че дори и когато си в тълпата, ти си сред странници.
“и си странник и сам на себе си.
¬сички мистици са минали през планините в търсене на усамотение. ”самотението е позитивно чувство,
то е да чувстваш своето същество
и да чувстваш, че си си достатъчен сам за себе си.
—амотата е болест на сърцето.
”самотението е лечение.
“ези, които познават усамотението,
са отишли завинаги отвъд самотата.
ƒали са сами или с други хора,
те са центри≠рани вътре в себе си.
¬ планините са сами, в тълпата са сами,
защото са разбрали, че усамотението е наша природа.
ƒошли сме на света сами и ще си отидем от света пак сами.
ћежду тези две състо€ни€ на усамотение, между ражда≠нето и смъртта,
ти пак си сам - но не си разбрал красотата на усамотението,
поради което си изпаднал в нещо като заблуда - заблудата на самотата.
«а да открие своето усамотение, човек тр€бва да излезе от тълпата.
ƒокато постепенно забрав€ света,
ц€лото му осъзнаване се концентрира върху сами€ него
и се получава една експлози€ на светлина.
“ой за първи път разбира
красотата и блаженството на това да бъдеш сам,
огромната свобода и мъд≠ростта на това да бъдеш сам.
цитирай
33. dobromirdimitrov - 32. анонимен - “ук
28.09.2012 05:17
:)
цитирай
“ърсене

«а този блог
јвтор: dobromirdimitrov
 атегори€: “€ и той
ѕрочетен: 4769683
ѕостинги: 3515
 оментари: 26972
√ласове: 72310
—печели и ти от сво€ блог!
 алендар
«  ћай, 2023  
ѕ¬ѕЌ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031