Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Проклятието
2. Манипулацията
3. Вицове за психолози, психоаналитици и психиатри
4. Секс и сексуални табута
5. Секс и сексуални табута - Продължение
6. Мисли, максими и афоризми
7. Вариации върху добре позната тема...
8. Вариации върху добре позната тема... Продължение
9. Вариации върху добре позната тема... Край
10. За прошката
11. За истината... и гледните точки
12. Психиатрия и психология
13. Да избягаш от себе си?
14. Фрагмент от Теория за изневярата
15. Да живееш с работохолик
16. Чувстваш ли се манипулиран?
17. Чувстваш ли се манипулиран? Методи за защита
18. Страхуваш ли се от самотата?
19. Да се лъжем, че не лъжем
20. За теб, Феникс
21. За жените, мъжете и еманципацията
22. С какво мислят мъжете
23. Смъртоносна ли е депресията?
24. Егоист или егоцентрик
25. Мога ли да ти се доверя?
26. Как любовта се превръща в омраза
27. Паралелни светове
28. Защо любовта умира
29. Пасивната агресия
30. Болка
Постинг
24.01.2009 13:05 - Чувстваш ли се манипулиран?
Автор: dobromirdimitrov Категория: Тя и той   
Прочетен: 22045 Коментари: 14 Гласове:
7

Последна промяна: 16.01.2013 23:02


Никога не вярвай на онова, което казва една жена, дори да казва истината.”

Еврипид „Иполит”

 

 

Чувстваш ли се манипулиран?

 

(ЗА НЯКОИ ОТ НАЧИНИТЕ, ПО КОИТО ЖЕНИТЕ КОНТРОЛИРАТ ПОВЕДЕНИЕТО НА МЪЖЕТЕ)

 

- ТРАГИКОМЕДИЯ В ДВЕ ЧАСТИ -
Част І

     image

Манипулацията не е постулирана от жените. Всъщност, не са много нещата, касаещи психологията като цяло и взаимоотношенията в частност, които да са теоретизирани от жени. И това вероятно не е проблем... но за тях. Защото, докато мъжете мъдруват, изобретяват и описват, жените не си губят времето да запознават другите с уменията си – те просто ги използват. Този факт винаги ме е изпълвал с тихо задоволство. Изобщо не искам да си представям какво би станало, ако, не дай си боже, на жените им хрумне не само да ни манипулират, но и да систематизират уменията си. Но явно природата си знае работата – едните му мислят, а другите действат. Както и да е. Нека се върнем на манипулацията.

Вида, в който я познаваме днес, дължим на негово превъзходителство ръководителя на нацистката пропаганда Херман Вилхелм Гьоринг. Постиженията му са били толкова впечатляващи, че през 1937 г. американците създават специален „Институт за анализ на пропагандата”, чиято приоритетна цел... ... ... Е, няма значение каква е била. Факт е обаче, че чрез анализ на нацистката пропаганда, американците успяват да изведат седем основни метода на информационно-психологическо въздействие, наречени „Азбука на пропагандата”. Въз основа на тези седем метода в последствие са създадени над 100 манипулативни техники, които действат безупречно като швейцарски часовник. Жените (поне повечето от тях), разбира се, хал хабер си нямат от теорията на манипулативните техники, което изобщо не им пречи да ги прилагат така изящно, сякаш самите те са ги създали.

За да възстановя донякъде така изгубеното равновесие във войната на половете, ще се постарая разбираемо да запозная мъжката половина от читателите с някои от най-разпространените техники, използвани от жените. Ограничавам се само с някои от тях, тъй като манипулативните техники са изключително многобройни и няма да ми е възможно да ви запозная с всички, така че изложените по-долу ще са просто пример, който да ви даде представа, какво всъщност се случва. В общи линии това ще представлява първата част от тази статия.

Във втората и част ще ви запозная с манипулацията по принцип. Ще разберете как да разпознавате манипулацията, когато някой я осъществява върху вас и ще ви информирам за някои методи за защита от нея.

Според често цитираното сред специалистите по въпроса определение на Е. Л. Доценко: манипулацията е “вид психологическо въздействие, използвано за постигане на едностранна изгода посредством СКРИТО подбуждане на другия да извърши определени действия.”

Мисля, че това е достатъчно за да изясни и на най-самовлюбените мъже кой всъщност кара влака в една двойка.

Манипулативните техники се делят на пасивни (защитни) и активни (агресивни).

Един от най-разпространените Защитни методи за манипулация е така наречения АПЕЛ ЗА СЪЧУВСТВИЕ.

Това е тактика на убеждаване, основаваща се на посланието: "Направи това и това, тъй като се нуждая от твоята помощ или твоето съчувствие - достатъчно съм страдала в този живот!" Задължително е да се отбележи, че това послание рядко се използва в прав текст. Обикновено е индиректно присъстващо в схемата на поведение или в схемата, по която води разговор жената. Един от малкото сигурни индикатори за използването на този метод е пораждането на силно чувство за вина, с абсолютно неясен за мъжа произход, което остава у него след демонстрацията на такова поведение или приключването на подобен разговор, при положение, че въпреки всичко откаже да удовлетвори желанието на жената.

 Въздействието на тази манипулация се дължи на прикрита атака, в основата на която стои традиционното (очевидно погрешно) схващане за мъжката сила и женската слабост. Усещането, което следва да събуди у мъжа е, колко Велик е той и как Единствен е в състояние да извърши подобно нещо за жената. Другото усещане, което успоредно с първото трябва да се появи у него е, колко слаба е тя и как никой друг освен него не би могъл да и Помогне да постигне целта си. По този начин, въздействайки едновременно върху атавистичните гордост, самочувствие и склонност към закрила на мъжа, шансовете на жената да постигне преследваната цел са почти стопроцентови, тъй като на преден план излиза силна емоционална реакция от страна на мъжа, която изтиква от полагаемото и се място рационалната мисъл, която би му помогнала да прецени ситуацията обективно.

Подобен тип аргументация се използва и когато по един или друг начин жената е сгазила лука и цели да отклони разговора от неудобната за нея тема, преобръщайки ситуацията така, че вместо се говори за вината и, се обръща внимание на нещастията в живота и (близки и далечни, настоящи и минали, реални и измислени). Използва се и когато тя желае да постигне цел, за която знае или предполага, че ще срещне сериозен отпор от страна на мъжа.

Наблюденията ми са, че в ежедневието подобна тактика обикновено се прилага от жени с авторитарни и деспотични черти на характера, свикнали да налагат желанията и капризите си манипулирайки чувствата на другите.

Друг от най-разпространените, но вече Агресивен метод за манипулация е АТАКА СРЕЩУ ЛИЧНОСТТА.

По същество тази техника е една от най-познатите неформални логически грешки, представляваща логическа уловка, на базата на парадокса. Логическата грешка е «грешка по произход». Състои се в представянето на аргумент, насочен срещу характера и личността на мъжа, изказал някаква идея, вместо да е насочен към опровергаване на самата идея. Често се оказва убедително оръжие, тъй като отново предизвиква силна емоционална реакция, която потиска рационалното мислене на манипулирания. В процеса на използване на този метод, жената не разсъждава върху съображенията на мъжа, а използва нападки срещу характера му или изтъква неблагоприятни обстоятелства от съвместния им живот като смята (абсолютно основателно), че по този начин дискредитира казаното от него (включително и пред самия него), и излиза като победител в конфронтацията. Един пример за това би могла да бъде реплика от рода „Какво ми се правиш на велик, нали бяхме съученици и те знам, че едва премина в девети клас!”.

Подобен е и случаят, когато аргументите на мъжа се отхвърлят с обвинението, че и той постъпва по същия начин. В случая манипулацията се залага във времето. Например, мъжът си купува скъп мобилен телефон въпреки мнението на жена си и очаква тя да реагира със скандал, но за негова изненада тя не реагира. Рационалността на постъпката и се крие във факта, че и да реагира, и да не реагира, мъжа така или иначе е извършил покупката и нейната реакция няма да доведе до промени в реалността. Затова тя запазва тази негова неразумна постъпка на склад и когато му дойде времето я използва като аргумент за да направи нещо за себе си, за което с абсолютна сигурност знае, че ще предизвика конфликт, в който тя ще се защити, атакувайки, чрез изтъкване на факта на тази негова предишна неразумна покупка (телефона).

Един сравнително неутрален пример по отношение на класификацията „защитни и агресивни” е МЕТОДЪТ НА ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО.

Това е метод за информационно-психологическо въздействие, при който, за да се отвлече вниманието на мъжа от неудобна за жената информация или тема, се подава изпреварващо от жената, друга информация или тема, но в максимално сензационна и/или изненадваща форма. По този начин се създава отвличаща емоционална доминанта за мъжа, която превантивно блокира евентуален разговор по отношение на нежелана или направо опасна за жената тема. Този метод има активна и пасивна разновидност. Примерът, който ще дам е малко драстичен, но доста добре илюстрира същността на манипулацията. Ако приемем, че жената е извършила физическа изневяра[1], поведението и при срещата с партньора и, би имало две посоки. При активната, тя ще отклони вниманието му, като още с прибирането си ще поведе разговора към тема, която касае нея и мъжа, и за която със сигурност знае, че би събудила по категоричен начин интереса му. Друг пример за разновидност на активната форма е, когато още с прибирането си, тя го нападне за нещо, което той е трябвало да направи, но не е направил.

В пасивната му форма, поведението и би се насочило или към демонстрация на комбинация от свръх умора и някакво сравнително леко физическо страдание или би се фокусирало само върху някакво нейно сериозно физическо страдание. Този модел донякъде се припокрива и с така наречения метод на ТАКТИЧЕСКО ОТТЕГЛЯНЕ.

Последният модел, който само ще спомена без да се задълбочавам в анализ е УКРИВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ. По същество това е метод на убеждаване чрез премълчаване на информация, подкрепяща позицията на мъжа. Жените изхождат от погрешната логическа презумпция, че на лъжата краката може и да са къси, но премълчаването на истината не е лъжа. Причината за масовата употреба на този метод е, че премълчаването е далеч по-лесно за практическо изпълнение в сравнение с вербалната или невербалната лъжа.

С това слагаме край на първата част. Ще се видим отново във втората и част.


 image

 


[1] Изневярата е просто пример. Методът се използва и за далеч по-невинни прегрешения.

 

                                                          




Гласувай:
7



1. анонимен - :)))
24.01.2009 14:48
Не всеки се води за носа. Имаме и тук в блога пример. Злата-esen с усмивка, с мазнене, с комплименти, с услуги...води доста хора за носа, но ....НЕ ВСИЧКИ. Нямам впредвид мене, та аз съм съвсем друг човек. При мене нe минават нито мъжки, нито женски манипулации.
Поздрав за поста!
цитирай
2. yuliya2006 - Eто аз се чудя от къде днешните по...
24.01.2009 14:59
Eто аз се чудя от къде днешните политици се учат на манипулации а те милите от жените...
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
3. dobromirdimitrov - ...
24.01.2009 18:52
За съжаление всеки е податлив на манипулация. Просто е въпрос на степен на податливост. Но никой не е застрахован. Едни от най-лесните за манипулиране личности са точно тези, убедени, че никой не може да ги "мине".
цитирай
4. rosidi - :)))
24.01.2009 19:28
интересно, статия написана от мъж, с цел да се помогне на мъжете, описваща жените и коментирана само от жени (изключвам автора на статията) :))))
цитирай
5. анонимен - А как една жена, ще се чувства с мъж ...
24.01.2009 22:47
А как една жена,ще се чувства с мъж владеещ женските хитрини и можещ да ги използва систематично?
цитирай
6. krotalka - Точно и вярно, но
24.01.2009 23:36
в днешно време, все повече мъже прибягват до някои "женски" методи на манипулация.
Всеки се подава на манипулация, просто понякога е толкова префинена, че трудно я усещаме.
Очаквам да прочета и за това, как мъжете манипулират.
цитирай
7. karev111 - Въпрос към дамите...
25.01.2009 11:23
Питането ми, драги дами, е наистина ли ви пука какво един мъж чувства, от какво той има нужда и защо цупите устни така болезнено-сладко, което си е чисто изнудване.И защо ви е нужно да манипулирате мъжките емоции?Понякога е доста успешно, но така и не разбирам с каква цел е това.Надявам се да ме разбирате правилно и моля без злоба :) Благодаря ви предварително.
цитирай
8. libertybell - karev111,
26.01.2009 02:03
отговорът е власт!
цитирай
9. pizzicato - :)
30.01.2009 22:48
Мъжете не манипулират ли също толкова, колкото и жените? Защо манипулацията се дели на мъжка и женска? Разликата може би е в начина по който едните и другите го правят, но едва ли може да се говори, че единия пол е по-потърпевш. Самата статия не е ли манипулация? Не внушава ли тя, че мъжете са жертви?
цитирай
10. dobromirdimitrov - pizzicato - :)
30.01.2009 23:58
Самата статия действително е манипулация :) ... но не внушава, че мъжете са жертви :)
цитирай
11. jordankaa - удивително! точно примера за из...
02.02.2009 19:58
удивително! точно примера за изневярата съм го виждала приложен с години от страна на баща ми към майка ми и в активната, и в пасивната му вариация. майка ми беше наясно, с причинно-следствените връзки, но аз чак сега зацепвам...

благодаря ви :)
цитирай
12. анонимен - чувствам се използвана
02.03.2009 11:22
когато някой "хомо еректус"ме изманипулира сексуално,сваляйки звезди,а после почва голямото криене-това в рамките на майтапа- но ми се е случвало
цитирай
13. alfeniks - Ние жените
10.04.2009 09:56
До скоро смятах мъжете за по-зли от нас, жените. От една година вече промених становището си - ние - жените сме пожестоки,определено. Това не е импулсивно заключение, направих си собствено изследване върху психиката на едните и другите. А за манипулатори сме ненадминати спрямо мъжкото съсловие! Кс. Фанко
цитирай
14. alfeniks - Ne
13.04.2009 20:30
Не съм съгласна - нас ни водят един вид импулси, страсти и разбирания, тях по-прозаични.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobromirdimitrov
Категория: Тя и той
Прочетен: 4946162
Постинги: 3712
Коментари: 27115
Гласове: 73338
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031