Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Проклятието
2. Манипулацията
3. Вицове за психолози, психоаналитици и психиатри
4. Секс и сексуални табута
5. Секс и сексуални табута - Продължение
6. Мисли, максими и афоризми
7. Вариации върху добре позната тема...
8. Вариации върху добре позната тема... Продължение
9. Вариации върху добре позната тема... Край
10. За прошката
11. За истината... и гледните точки
12. Психиатрия и психология
13. Да избягаш от себе си?
14. Фрагмент от Теория за изневярата
15. Да живееш с работохолик
16. Чувстваш ли се манипулиран?
17. Чувстваш ли се манипулиран? Методи за защита
18. Страхуваш ли се от самотата?
19. Да се лъжем, че не лъжем
20. За теб, Феникс
21. За жените, мъжете и еманципацията
22. С какво мислят мъжете
23. Смъртоносна ли е депресията?
24. Егоист или егоцентрик
25. Мога ли да ти се доверя?
26. Как любовта се превръща в омраза
27. Паралелни светове
28. Защо любовта умира
29. Пасивната агресия
30. Болка
Постинг
16.02.2009 09:56 - За теб, Феникс
Автор: dobromirdimitrov Категория: Тя и той   
Прочетен: 61341 Коментари: 34 Гласове:
15

Последна промяна: 29.12.2009 12:32


Душата на обичащия живее в тялото на обичаната.” Марк Порций Катон Стари, според Плутарх в „Марк Антоний”  
ПОСВЕТЕНО 
НА 
ФЕНИКС
  Митовете и легендите са приказките на възрастните. Всяка от тях има причина да съществува. Всяка от тях изразява нечия мечта, надежда или вяра. Предполага се, че първоизточника на легендата за Феникс е китайската легенда за птицата Fenghuang. Има много описания за външния и вид, но повечето от тях се обединяват около огнената и перушина и преливането на червено, синьо, жълто, бяло и черно по разкошната и опашка. Живее далеч от хората в планините K"unlun, където гнезди върху дърветата wu t"ung. Тя се появява за пръв път около 2600 г.пр.н.е. по времето на китайския император Hung Ti. Fenghuang, е едно от четирите небесни създания, които владеят разделената на четири квадранта при създаването на света небесна шир. Изток, запад и север са владение на Дракона, Еднорога и Костенурката. Юг, а следователно лятото и слънцето е владение на Fenghuang. Тя е император на всички пернати. Легендата твърди, че първоначално това са били две птици като женската е била наричана Huang, символизирала е лунния цикъл и е закриляла китайските императрици, а мъжката Feng е символизирала лятото и слънцето. В последствие боговете я превръщат в една-единствена женска птица Fenghuang, която става символ на обединението на Ин и Ян, на грацията, просперитета и мира. Всъщност всяка отделна част от тази птица символизира нещо конкретно: главата символизира целомъдрието и доблестта, крилата – отговорността, гърба – благоприличието, корема – вярата, а гърдите и са символ на милостта. Единствената съществена разлика между Fenghuang и Феникс е, че Fenghuang е безсмъртна без да се преражда.   image  Изображение на Fenghuang   Японците наричат своя Феникс „Karura” или „Ho-oo”. Подобно на китайците „Но-оо” е птица, която преди е била мъжка – „Но” и женска – „Оо”. Но-оо е огромно огнено и огнедишащо орелоподобно създание със златни пера и увенчано с вълшебни скъпоценности чело. Той се появява на земята винаги с цел да направи нещо добро за хората. Появата му обикновено се свързва и с началото на нова ера. Символизира слънцето, верността и почитта. За древните египтяни Феникс е бил познат като „Bennu” или „Benu”. Обикновено е изобразяван като чапла, паун или орел с красиви огнени и златни пера, като на главата е имал две по-дълги такива. Bennu е живял върху камъка Бен-Бен, който се е намирал във вътрешността на Храма на Слънцето в Хелиополис. Истинският му дом обаче е бил в Арабия. Според Херодот, Bennu е долитал в Хелиополис, на всеки 500 години, за да изгори и да се прероди в пламъците на свещеното дърво Persea в Храма на Слънцето. Чакайки изгрева на Слънцето, което е възпламенявало дървото Bennu е пеел своята единствена и невероятно красива песен, карайки света около него да утихне в захлас. За египтяните Bennu символизира слънцето, прераждането, богатството и плодородието. Тайната на безсмъртието му е дадена от Озирис за да служи вечно на хората, олицетворявайки силата на съзиданието и живота.

 image Изображениe на Bennu   Персийският аналог на Феникс е Simurgh. Simurgh е гигантска безсмъртна птица със сребърна глава на куче, огнени метални пера, опашка на паун и нокти на лъв. Тя гнезди в Дървото на познанието, което се намира в планината Alburz. Понякога Simurgh разклаща дървото толкова силно, че неговите семена, носещи познание политат във всички посоки. Както и в китайската версия, Simurgh е крал на всички пернати. Персите са смятали, че всички ние сме Simurgh и Simurgh е във всеки един от нас.   image
Изображениe на Simurgh   Индийците наричат своя Феникс, Garuda. Garuda е безсмъртно създание с клюн на орел, огнени крила, златно човешко тяло и бяло лице. Garuda е своеобразно въплъщение на Вишну и един от върховните проводници на безкрайното съзнание.

 image              Изображение на Garuda

В Талмуда евреите наричат своя Феникс „Milcham” или „Хол”. Според легендата, когато Ева е изяла плода от Дървото на познанието, била обзета от завист заради безсмъртието и чистотата на останалите райски създания. По тази причина ги убедила и те да ядат от плода за да станат като нея. Всички с изключение на Milcham я послушали. Господ го възнаградил като го поставил в опасан с високи стени град, където да живее в мир 1 000 години. В края на тези хиляда години всички негови пера окапват и той се свива до размера на яйце, от което се преражда. Наричат Milcham Пазител на земната твърд. Той следва слънцето по неговата орбита, улавяйки слънчевите лъчи с разперените си криле. Без него живота на земята би бил невъзможен. На дясното му крило са изписани думите: „Не съм роден нито от небето, нито от земята. Роден съм от огън.” Славяните и по-точно руснаците наричат Феникс, Жар-птица. Описват го като вълшебна птица с многоцветни, сияещи като огън пера. Жар-птица обитава короната на Световното дърво и е вестител на божествената воля, тъй като има способност да прелита между света на боговете Прав и света на хората Яв. Огнената птица охранява и плода на живота — златната ябълка, която расте по клоните на Дървото. За нея се вярва, че може да се преражда. Умирайки тя се превръща в пепел, след което се възражда от пепелта си.
 image
Изображение на Жар-птица   Класическият Феникс (въпреки, че самото име най-вероятно е с асирийски произход) е роден от гръцки мит, който до голяма степен обединява елементи от всички изброени дотук култури, като в по-голямата си част стъпва върху египетската легенда. Феникс е красива птица подобна на паун или орел с огнено-златисто оперение. Гърците са вярвали, че Феникс живее в Арабия край прохладен извор или кладенец. Всяка сутрин при пукването на зората той се къпе в извора и пее толкова прекрасно, че Аполон запленен от гласа му, спира колесницата си (слънцето) за да послуша песента му. Феникс се храни с утринна роса. Циклите на прераждане варират между 500, 1 461 и 12 594 години. Феникс е надарен със способността да се регенерира и поради това не може да бъде наранен. Разбира се, е самотен. В един отрязък от време може да съществува само една птица, тъй като се възражда от собствената си пепел. След изтичането на поредния жизнен цикъл Феникс си построява гнездо от най-благоуханна дървесина, канелени клонки и мирта и се самозапалва в него. Птицата и гнездото горят заедно, превръщайки се в пепел. От пепелта след три дни се възражда новият Феникс, млад и силен. Той събира останалата пепел в яйце от смирна и отлита до Хелиополис, където полага яйцето на олтара на бога на Слънцето. За гърците Феникс е символ на възкресението (прераждането), безсмъртието, живота след смъртта, триумфа над бедствията, на огъня и живота, на новото начало, на божественото.
image
               Изображение на Феникс
  Митовете и легендите са изключителен феномен от психологическа гледна точка. Почти няма легенда, която под една или друга форма да не се повтаря във всяка различна култура или религия. Преминавайки през времето, пространството и през на пръв поглед безкрайно различните, по обичаи и начин на живот народи, тя обединява определени характеристики, запазва ги във времето и ни доказва, че независимо от цвета на кожата, религията и социалната система, сме просто хора, изповядващи едни и същи непреходни ценности валидни за всички раси. Легендата за Феникс, която избрах за вас е прекрасен пример за това. Тръгвайки преди приблизително 3 000 г.пр.н.е. от Китай, преминава през вековете, пресичайки Япония, Египет, Персия, Индия, Израел за да дойде до Европа, където се разпространява почти непроменена, водейки след себе си символите на слънцето, божественото, безсмъртието, прераждането, знанието (развитието), плодородието, стремежа към и вярата във доброто. По един или друг начин за всички народи Феникс е олицетворявал Любовта. Любовта към живота, любовта към Нея или Него или пък просто Любовта. Любовта е единственото чувство, което е в състояние да ни изпепели... и след това да се възроди от собствената си пепел. Това е сигурен белег, че Феникс живее във всеки от нас.
         Във всеки случай аз имам моя Феникс и той винаги ще живее в мен.


image





Тагове:   Феникс,   психология,   мит,


Гласувай:
15



1. yuliya2006 - ВИНАГИ ИДВАМ ТУК И НАМИРАМ МЪДРОСТ И ...
16.02.2009 10:14
ВИНАГИ ИДВАМ ТУК И НАМИРАМ МЪДРОСТ И БЛАГОДАРЯ!
КОЛКО ВЯРНО ГО Е КАЗАЛ ЗА ДУШАТА НА ОБИЧАЩИЯ
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. fenris - Аз имам своят Фенрис
16.02.2009 11:24
Той винаги ми помага!:)
цитирай
3. sofiya - Много, много интересен постинг!
16.02.2009 12:57
Дава много информация за древните култури. Благодаря ви!
цитирай
4. zaw12929 - Хубав постинг
16.02.2009 16:47
Хубав постинг
цитирай
5. vampireangel - Колко прекрасно :-)
17.02.2009 14:04
И мен винаги са ме вдъхновявали тези легенди, особено през последните седмици! Браво и от мен :-)
цитирай
6. malkiatprintz - Наистина хубав, интересен пост...
18.02.2009 00:56
Наистина хубав, интересен постинг. Благодаря :) Винаги ще си го имаме този феникс у нас, но нерядко носи със себе си своята самота. Във всеки случай легендите и притчите винаги ни карат да се замисляме. Поздрави :)
цитирай
7. julllinkata - cool:)
18.02.2009 21:22
С риск да повторя предходните мнения - приятное да видиш организирана информация. Особено за толкова мистичен в културен аспект феномен като феникса:)))))
цитирай
8. mamas - Съгласна съм с това:
19.02.2009 00:20
"Любовта е единственото чувство, което е в състояние да ни изпепели... и след това да се възроди от собствената си пепел. Това означава, че Феникс живее във всеки от нас."
Съвсем случайно, точно днес в най-новото си стихотворение, съм пожелала:
"Разрови пепелта -
като феникс
оттам да възкръсна!"
Мисля, че с това отговорих на въпроса в края на постинга.
п.п. Този блог определено ме заинтригува.
цитирай
9. tomich - Мисля, че легендите
19.02.2009 20:06
представляват закодирана еманация на духовната култура на всеки народ, в които прозират специфични символи от неговия бит. И тъй като не съществуват абсолютно изолирани (затворени) култури, в почти всички легенди може да се открият общи елементи. Многобройните легенди за Феникса, неговото безсмъртие, за възраждането на любовта от собствената си пепел, както спомена mamas, за идеята за прераждането са доказателства, че културната информация не може да се затвори в непристъпна крепост...Затова легендите са толкова красиви, спиращи дъха ни.Така си мисля, може и да не съм прав.
Посещавам за първи път този блог и съм впечатлен от интелигентно поднесената интересна и разнообразна информация.
Поздравления за автора на отличния постинг!
цитирай
10. doriana - Тука в този пост става дума за Анд...
27.02.2009 10:38
Тука в този пост става дума за Андрогина, обяснен с по-общодостъпни средства.
Феникс има у всеки - това е архетип, генетично наслагван с хилядолетия!
цитирай
11. vselena - Откакто се помня като личност,
03.03.2009 14:36
любовта ми все се е изпепелявала и раждала наново в душата ми. Разбира се че е болезнено, но после щастието е безброй пъти по-силно, а от болката е останало само израстването... Не е ли прекрасно...?
:) :) :)
цитирай
12. dika999 - много интересен постинг
03.03.2009 15:28
Феникса има голямо значение за мен, особено последните години. Появи се от изневиделица в много "специален" момент. Дълго време не можех да си обясня символиката му и сега благодарение на този постинг успях да намеря отговор на въпрос, който ме мъчи отдавна.
Искрено ти благодаря.
Усмихат ден
цитирай
13. alfeniks - За душите на обичащия и обичания!
01.04.2009 20:18
Простете ми, това много отдавна не е валидно за мен - и в двата аспекта! Много се страхувам и се самотренирах да не го допускам! Никога в болезнена форма!
А за Феникса, сега ще си го прочета, имам картина на перо от феникс, но не умея да копирам. Кс.
цитирай
14. анонимен - ...
21.06.2009 23:39
и аз имам своя феникс (tatoo)
цитирай
15. анонимен - http://www. youtube. com/watc...
27.02.2010 17:35
http://www.youtube.com/watch?v=iAaNXfdMQH4
цитирай
16. dobromirdimitrov - 16. анонимен - http://www. youtube. com/watc...
02.03.2010 12:00
http://www.youtube.com/watch?v=0W7Eeq9hC6o
цитирай
17. анонимен - Вълнуваща, красива тема
15.08.2010 12:03
Но винаги много ме е дразнело, когато подобието се е обяснявало, автоматично, като влияние. А, защо просто подобните образи да не са резултат на това, че отразяват едно и също.
цитирай
18. анонимен - Благодарност
17.08.2010 09:51
За пръв път, по повод на горния текст, успях да проникна символиката на Феникса до дъното, макар, че отдавна, винаги ме е вълнувала. Изпитвам благодарност за дадената ми възможност.
цитирай
19. анонимен - Относно феникс
17.08.2010 19:22
1-во . Браво на - мачето; 2-ро - вярвам , че това не е само легенда. ФЕНИКСЪТ ще възкръсне от пепелта.
цитирай
20. dobromirdimitrov - 17. анонимен - Вълнуваща, красива тема; 18. анонимен - Благодарност; 19. анонимен - Относно феникс
18.08.2010 10:18
:)))
цитирай
21. анонимен - Относно феникс
18.08.2010 12:19
И защото има много пепел ще има много феникси
цитирай
22. dobromirdimitrov - 21. анонимен - Относно феникс
23.08.2010 10:26
Твърде песимистично... а и несигурно. Нещо като казуса за яйцето и кокошката.
цитирай
23. анонимен - Относно Феникс
24.08.2010 13:58
Човеко, говоря ти за верване.Вярата е нещо, което не е свързано с кокошките и яйцата; или я имаш, или я нямаш; тя дори не зависи от тебе, тя е в МАТРИЦАТА, а в матрицата е заложена и легендата за феникса /не знам дали ме разбираш/. Не можеш да изтриеш хардуеъра,
цитирай
24. dobromirdimitrov - 23. анонимен - Относно Феникс
26.08.2010 20:32
Прав/а си: не мисля, че те разбирам.
цитирай
25. анонимен - Относно феникс
30.08.2010 15:53
Ами ти сам си отбелязал, че Фениксът е добър, красив и самотен /освен, дето е съвършен/; обаче, от целия много добре подбран и изложен в статията материал никъде не се вижда самият Феникс да има съзнание за собствното си съвършенство; обаче е програмиран да е близо до Слънцето; да живее, да умира и да възкръсва от своята пепел; т. е. има програма , съгласно която той е осъден да се ражда отново и отново -- това е общото символно изображение на обещанието добрите; милостивите; съвършените духовно / не знам в какво количество/ хора или други създания да бъдат възкресени някой ден; вероятно във всички минали и сегашни времена е имало по някой и друг Феникс, и като се съберат така, стават много В Матрицата има много различни програми; те съставят многообразието и безкрайността на Вселената или както решиш да го наречеш; Името не е важно; важен е принципът, а принципът е, че за Някого няма невъзможни неща, и това Този Някой има Милостта да го съобщи на човеците под различни форми;; затова легендата съществува под различни форми на различни и на пръв поглед нямащи общо гео културни места и пластове; има и други форми, които тук не са отбелязани, но, както казах - не се налага; важен е символът; символът дава надежда, утеха ; мотив да продължиш да живееш по един или друг начин; а фактът че си се интересувал от точно тази тема говори за стремеж към съвършенство и наличност на милост в сърцето ти; а фактът, че си го казал и на света говори , че и се бориш за съвършенство - не само лично, а и на света; това доказва, че може би са останали и човеци на този свят, а това може да мотивира и малкото останали да продължат. Стига толкова, че ще вземеш да се разстроиш.
цитирай
26. dobromirdimitrov - 25. анонимен - Относно феникс
06.09.2010 12:09
Сега вече разбрах какво имаш пред вид. Благодаря.
цитирай
27. анонимен - Относно феникс
07.09.2010 16:59
Добре. В тази връзка - ако имаш възможност, може да изгледаш отново филма Аватар -там също има един феникс, но той е съвременен феникс, и е ядосан феникс; и е боец; значи, и други сериозни хора /тези, които са направили този филм/, сериозно се интересуват от тази тема; следователно темата продължава да бъде актуална в глобален мащаб.
цитирай
28. dobromirdimitrov - 27. анонимен - Относно феникс
12.09.2010 23:41
Гледах го. Хареса ми. Да, темата е актуална.
цитирай
29. анонимен - Относно Феникс
18.09.2010 14:07
По принцип казах, каквото можах, за някои неща, след като прочетох всички статии; За мене беше полезно; Време е да излизам от коментарите, щото, ако Всички решат да се изкажат , ще стане задръстване; За мене беше полезно. Благодаря. Успех на всички, които го заслужават!
цитирай
30. dobromirdimitrov - 29. анонимен - Относно Феникс
19.09.2010 22:12
Благодаря и на теб. Успех.
цитирай
31. анонимен - "Душата на обичащия живее в тялото на обичаната."-
25.12.2011 20:22
ето сега разбирам защо ....няма значение....аз нямам душа може би?!-
значи ли това,че е по-добре да бъдеш обичан,т.е. да получаваш любов,но...
без да даваш такава-не е ли твърде егоистично,но със сигурност е по-безвредно!?
цитирай
32. cinderellathespy - :)
25.12.2011 20:25
„Душата на обичащия живее в тялото на обичаната.”
Колко е вярно....
Сега успях да си обясня много неща....
цитирай
33. dobromirdimitrov - 31. hloris - "Душата на обичащия живее в тялото на обичаната."-
26.12.2011 13:42
Нищо свързано с любовта не е безвредно. Но какво от това? Тя пак си остава единственото, което наистина си струва.
цитирай
34. dobromirdimitrov - 32. cinderellathespy - :)
26.12.2011 13:43
Би ми било интересно да разбера какви са тези неща...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobromirdimitrov
Категория: Тя и той
Прочетен: 4949673
Постинги: 3719
Коментари: 27117
Гласове: 73365
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031